2020-02-24 16:21:09

PETZ MAGAZIN - Jöttünk, láttunk, szűrtünk

A Borsodi Műhely Kft. volt az első helyszín, ahol a korház munkatársai – a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségügyi Központtal (EFI) közösen-egészségnapot tartott, szűréseket végzett, 2020. február 24-én.

Az eredmények is beszédesek.

A fémipari vállalkozás azonnal igent mondott a lehetőségre, hogy náluk legyen az első, ingyenes egészségnap.

Mint a Petz magazin februári számában olvashatták, széles körű vizsgálatokkal vonult ki a kórház szakszemélyzete a Borsodi Műhely Kft. győri telephelyére, ahol mintegy százan dolgoznak. A dolgozók a helyben elvégezhető szűréseken kívül speciális vizsgálatokra – ultrahang, szemészet – is feliratkozhattak, ezeket néhány nappal később a kórházban, illetve annak rendelőintézetében végeztek el. Az eredmények mára ismertek.
 

TÚL AZ ELSŐ EGÉSZSÉGNAPON

A BORSODI MŰHELY KFT. KÖZEL FÉLSZÁZ DOLGOZÓJA VETT RÉSZT A PROGRAMON
 

A KOROMNÁL FOGVA

Előtte azonban érdemes néhány dolgozó válaszából idézni – őket arról kérdeztük, járnak-e egyébként szűrésre, s ha igen, milyen betegségektől tartanak leginkább?

Szabó Ferenc: - Ötvenegy éves vagyok, korom végett jelentkeztem a szűrésekre. Fontos volt, hogy a vizsgálatok ingyenesek, másrészt házhoz is jöttek, így semmi okom nem volt, hogy kimaradjak ebből a lehetőségből. A PSA-szűrés (a prosztatarák-megelőzését szolgálja) volt az elsődleges, amelyre mindenképpen jelentkezni akartam. Háziorvosomnál már szorgalmaztam, hogy legyen ilyen, de eddig ez elmaradt. Most viszont végre elvégezték a tesztet.

Bánhalmi József: - Egy hete töltöttem be az 59. évet, az ultrahangra és a szemészetre is jelentkeztem, illetve a vérnyomás- és vércukorszintem érdekelt. Az én koromban azt hiszem, ezek azok a vizsgálatok, amelyeket érdemes elvégezni. Csak idő nincs rá – pontosabban most van.

Petz

 

MEGELŐZHETŐ HA…

Sándor Tamásné: - A saját bőrömön tapasztaltam, hogy egy szűréssel, röntgennel megelőzhető lenne egy betegség. Örök tanulság ez számomra, így ha tehetem, akkor minden alkalmat megragadok. Az ultrahang-vizsgálatra is ezért jelentkeztem.

Márton Dávid: - Egy Achillesín szakadás volt a figyelmeztető jel számomra is, hogy a szűréseknek, vizsgálatoknak van jelentősége, s figyelni kell magunkra. S figyelni kell arra is, hogy az adó egy százaléka ne vesszen el, csak azért, mert nem figyelünk rá, hisz az adóbevallásunkat elvégzi más.

Petz

SOKAT ÉRŐ 1 %

Ennél a pontnál érdemes megállni, mert fontos, amit Márton Dávid is mondott. Sokan vagyunk úgy, hogy az 1 százalék felajánlása már sokadlagos kérdés az életünkben. A Petz kórház alapítványa szerencsére azon alapítványok egyike, amely negyed évszázada fogadja az önök felajánlásait, s minden évben érzékelhető összeg érkezik a számlára. Az 1 százalék a 100 százalék egészségért kampány is egyfajta köszönetnyilvánítás ezért. De nem titkolt cél felhívni a figyelmet a Győri Kórházért Alapítványra, amely eszközökben, beszerzésekben, tanulmányok, konferenciák rendezésében továbbra is szeretné segíteni a kórházat, illetve az ott dolgozókat.

KAPCSOLAT, KÖTŐDÉS

Horváthné Borsodi Mónika, a Borsodi Műhely Kft. ügyvezetője – aki szintén részt vett a céges szűrésen – egy középvállalati vezető szemszögéből úgy látja: a térség munkaadóinak felelőssége támogatni azokat a szervezeteket, intézményeket, amelyek munkájukkal az ő dolgozóik egészségét is védik, szolgálják. A Borsodi Műhely korábban is támogatta a Petz-kórházat, s bár az 1 százalék felajánlása mindenkinek a saját döntése, mégis rendre az alapján választ az ember, ahol ismeretséget, kapcsolatot, érzelmi kötődést talál. A kórház sokunknak ilyen.

MARADJUNK TÁVOL!

Térjünk hát rá az egészségnap tapasztalataira, amelyet Pozsgai Márta ápolási igazgatóhelyettes, az EFI projektmenedzsere foglalt össze. Általánosságban elmondta, a szűrések terén sajnos még mindig inkább a távolmaradást választjuk, a kivételtől eltekintve sokan (és sokszor) nem élnek még az ingyenes lehetőséggel sem. Példaként az emlőszűréseket lehet felhozni a nőknél (a Petz magazin februári számában dr. Sipőcz István, az onkológia főorvosa is elmondta, hogy a mammográfiai szűréseknél mindössze 30 százalékos a részvételi arány – a szerk.); a férfiaknál pedig az emésztőszervi vizsgálatokat.

Itt most szerencsére azt lehetett látni, hogy a férfi dolgozók többsége azonnal nyújtotta a karját a PSA szűréshez szükséges vérvételre, mert tudták, ez nem szokványos lehetőség, s egy háziorvosi vizsgálatkor ilyet nem végeznek el rajtuk (lásd Szabó Ferenc nyilatkozatát is).