2020-07-10 10:03:00

ISO 9001:2015 AUDIT

Cégünk 2017 óta rendelkezik a jelenleg is érvényben lévő ISO 9001:2015 szabvány szerint tanúsított minőségirányítási rendszerrel. 2020 nyarán érkezett el az idő, amikor aktuálissá vált ezen irányítási rendszerünk megújítása, annak érdekében, hogy tanúsításunk az elkövetkező 3 évben is biztosított legyen. A megújító és felülvizsgálati auditokat minden esetben egy külsős, független, ún. harmadik fél végzi el, s ez nem volt másképpen idén sem.

Ezen típusú auditok rendszerint helyszíni látogatással egybekötött felülvizsgálatok, személyes konzultációkkal egybekötve, melyek lefolytatása során objektív bizonyítékokkal alátámasztva állapítják meg az irányítási rendszer vonatkozó szabványnak való megfelelését.

Idén meglehetősen rendhagyó és kicsit sem szokványos nehézséggel kellett szembesülnünk, mely az audit forgatókönyvét is átírta. A COVID-19 járvány beköszöntével és előrehaladtával a korlátozásokat minden szervezetnek figyelembe kellett venni és tevékenységét bizony hozzá kellett igazítani ezen állapothoz. Előzőek fényében a helyszíni audit helyett ún. távaudit keretein belül kellett megfelelnünk az elvárásoknak, ami dokumentációk sokaságának benyújtását és átvizsgálását vonta magával majd 3 napon keresztül. Elengedhetetlen volt a folyamatos kapcsolattartás és párbeszéd az auditorral, melynek lehetőségét különböző virtuális eszközök (Skype, Viber, Microsoft Teams) tették csupán lehetővé, így elvesztettük a személyes meggyőzés lehetőségét, ami nagyban elősegíti minden audit sikerességét.

Fenti nehézségek ellenére sikeres auditot zártunk idén is, mely jó érzéssel tölthet el minden kollégát, azonban elbíznunk nem szabad magunkat, mert nagyon sok munka áll még előttünk, hogy büszkék lehessünk vállalatunk minőségirányítási rendszerének teljesítményére.

Ezek után talán sokakban felmerül a kérdés: Mi is az ISO 9001:2015 szabvány és Miért fontos ez számunkra?

Az ISO 9001:2015 szabvány a menedzsment rendszerek alapszabványa, minden egyéb menedzsment rendszer kiindulópontja. A szabvány a folyamatokat állítja a középpontba, s olyan minőségirányítási rendszer kialakítását tűzi ki célul, ahol a működési folyamatok szabályozottak, felügyeltek, és folyamatosan fejlesztés alatt állnak, a hatékonyság és a szervezet eredményességének javítása érdekében. A rendszer kiépítése és fejlesztése során figyelembe kell venni a szervezet sajátosságait,”testreszabott” rendszert kell kialakítani. A rendszer jó működése kizárólag az előzőek teljesülése esetén jöhet létre és csak ilyen módon járulhat hozzá az értékteremtéshez.

Az ISO 9001 továbbá alapot ad sok más fontos szektor-specifikus szabványnak, mint például az ISO 13485 (orvosi eszközök), IATF 16949 (autóipar) és AS/EN 9100 (űrtechnológia és repülőgép-ipar), valamint olyan széles körben használt irányítási rendszer szabványoknak, mint az OHSAS 18001 és ISO 14001.

Azért fontos, mert az ISO 9001 tanúsítás bemutatja a szervezet képességét arra, hogy következetesen kielégítse – adott esetben meghaladja – a vevői elvárásokat. Ezért sok vásárló megköveteli beszállítóitól az ISO 9001 minősítést, hogy minimalizálják annak veszélyét, hogy rossz terméket vagy szolgáltatást vegyenek. Azon üzleti vállalkozások, akik ISO 9001 szerinti tanúsítást érnek el, jelentős fejlődést tudnak elérni a szervezeti hatékonyságban és termékminőségben, a hulladék és hibák csökkentésével és a termelékenység növelésével.
 

Kristóf Gyula

Minőség- és Környezetirányítási vezető