+36-96/529-071

info@borsodimuhely.hu


Anyagvizsgálat

Cégünknél kiemelt szempont a minőség. Ezt megfelelő alapanyagok nélkül nem tudjuk biztosítani, így saját mérőlaborunkban magunk győződünk meg az alapanyagok kifogástalan minőségéről.

A Borsodi Műhely Kft. által kialakított anyagvizsgáló laboratórium az alkatrészek metallográfiai vizsgálatára alkalmas. A laboratóriumnak köszönhetően a cég nemcsak saját, hanem partner cégek munkadarabjainak vizsgálatát is vállalja.

A speciális berendezéseknek köszönhetően kéregvastagság mérés, szövetszerkezet vizsgálat, és roncsolásmentes összetétel vizsgálat is működik. A mérőgépeinket évente kalibráltatjuk, és naponta kalibrált etalon méréssel győződünk meg a gépek megfelelőségéről. Ez a folyamat elősegíti a minőség és a megfelelőség magas szinten való tartását.

Anyagvizsgálati Szolgáltatások:

  • Felületkeménység - mérés (Vickers, Brinell, Rockwell)
  • Mikrokeménység-mérés
  • Csiszolatkészítés
  • Kéreglefutás vizsgálat
  • Szövetszerkezet vizsgálat
  • Anyagösszetétel elemzés (mobil spektrométer)

  

Vágógép:

Ez a berendezés egy Lobotom3 típusú vágógép, amely akár 90mm-es minták vágására is alkalmas. A vágótárcsák típusainak köszönhetően 500 HV keménységtől 1000 HV keménység feletti alkatrészek vágása is adott.

 

 

Csiszoló- és polírozó gép: A TegraPol21 típusú gép segítségével készíthetjük elő mérésre illetve vizsgálatra a kétkomponensű gyantába ágyazott mintákat. Két típusú gyantából választhatunk. Az általános zsugorodású együtthatóval bíró gyanta mellett, egy jobb él megkötéssel és szinte nulla zsugorodási együtthatóval bíró gyanta is rendelkezésre áll. Az eszköz egy kétsebességes csiszoló- és polírozó gép 6db-os mintatartóval ellátva. A polírozást különböző szemcsenagyságú gyémánt pasztával végzi, amelynek köszönhetően a minta karcmentessége biztosított.

 

Digitális mikroszkóp: A Zeiss AxioImager A1m típusú digitális mikroszkóp a hőkezelt alkatrészek szövetszerkezetének vizsgálatára és vegyületi és oxidrétegek mérésére alkalmas, amelynek nagyítólencséi 2,5x-es nagyítástól egészen 100x-os nagyításig terjedő tartományban képesek működni. Az eszköz egy 3,3 mega pixel-es kamerával rendelkezik, így fotók is készíthetők a különböző szövetelemekről.

 

 

Mikrokeménységmérő gép: Ez a Duramin5 típusú mérőgép egy 10x-es és egy 40x-es optikával ellátott mérőeszköz, amellyel kis terhelésű Vickers-keménységet (HV) tudunk mérni. A mérőgéppel kéregedzett alkatrészek kéregvastagsága, illetve azok magkeménysége határozható meg. Ehhez szükséges roncsolásos mintavételezés, amelyet az anyagvizsgáló labor maga végzi.

 

 

Univerzális keménységmérő gép: Ez a mérőgép felületi keménységmérésre alkalmas, amely mindhárom keménységvizsgálati típushoz szükséges beszúró testtel el van látva (Brinell, Vickers és Rockwell), de a gép szoftverének segítségével lehetséges a mértékegységek közötti konverzió, vagyis átválthatjuk/átszámoltathatjuk a mért értéket egy másik mértékegységbe. A mérőgép kiterjesztett mérési tartománya 29N-7350N között van. A gép cserélhető tárgyasztalának köszönhetően síkfelületű alkatrészek mérése és átmérős alkatrészek mérése is egyaránt megoldható. Maximális magasság: kb 270 mm

 

Mobil spektrométer: A Borsodi Műhely Kft.-nél a PMI-MASTER Pro típusú precíz mobil spektrométer teszi lehetővé a roncsolásmentes összetétel vizsgálatot. A gép acélok vizsgálatára alkalmas, amelyeknek összetétel vizsgálatát argon gáz mellett végzi úgy, hogy az alkatrész sértetlen, azaz roncsolás mentes marad. Mérendő felületnek minimum 10mm x 10 mm-es sík felületnek kell lennie. Ezt a felületet az erre a célra kifejlesztett csiszolóval előkészítjük és zsírtalanítjuk. A mért értékekről és a kapott alapanyagról mérési jegyzőkönyvet állítunk ki.

Anyagvizsgálat Árlista