2022-10-28 08:49:06

UTAZÓ ORGONA

Rosta S. Csaba építész által megtervezett, a BORSODI MŰHELY Kft. által kivitelezett orgona, amit Rákász Gergely orgonaművész szólaltat meg

orgona

Cégünk 2009-ben egy fő munkatárssal indította el a célgép üzletágát. Mára az egyik meghatározó szolgáltatói üzletággá nőtte ki magát, belföldre és külföldre egyaránt, számos gyártósort tervezett és kivitelezett megrendelőink részére.

Közel két éve kereste meg Rákász Gergely művész úr, Borsodi László tulajdonost a megálmodott utazó orgona kivitelezésének felkérésével.
A győri születésű orgonaművész évente csaknem 40-50 ezer kilométert utazik mobil hangszerével, mely közel 500 kilót nyom, így szeretette volna egy modern, könnyen összeszerelhető berendezésre cserélni a régi eszközt.  Tradicionális elemekben gazdag, korhű orgonát szeretett volna a művész, ezt Rosta S. Csaba építész megtervezte, a kivitelezést cégünk, a BORSODI MŰHELY Kft. vállalta fel.
Kérdésemre, hogy miért pont a Borsodira esett a választás, így válaszolt:

  • Számomra a Borsodi név egyenlő a minőséggel. Amikor a gyártás jött szóba, akkor csak egy cég jöhetett szóba, a Borsodi. Nem is gondoltam, hogy ezt a munkát más is megcsinálhatná vagy, hogy megversenyeztessük. A Borsodi családot rég óta ismerem, és számomra Borsodi úr és a munkássága példakép.

Minden egyes alkalommal, amikor a cégünkhöz érkezett Gergely, mindenki izgatott volt, látni szerette volna a művész urat és hihetetlenül nagy büszkeség árasztotta el az egész munkaközösséget, hogy ilyen híres megrendelőnk van.

orgona

Megrendelő, Tervező és Kivitelező


Számtalan, óriási méretű gyártósor került már ki a tervező és szerelő munkatársaink kezei alól, de ez most más volt. Művészet, kihívás, megpróbáltatás, büszkeség.

Egy nagyon high-tech orgona készült, amibe szépen be lehetett integrálni a fa mintázatú billentyűzetet és lábpedált, a beépített kottatartót. A tradíció nagyon fontos volt. A minőségi fa, az apró egyedi kidolgozás, a precizitással kidolgozott alumínium váz.

A szétszedhető, elemeire bontható, paddal, világítással és kamerával is felturbózott hangszer nagy kihívást jelentett, munkatársaink részére igazi kuriózumnak számított ez a munka.

orgona

A Borsodis kollégák, akikre büszkék vagyunk!

A korpusz elkészült, a feladatot a munkatársaink remekül elvégezték, fel lehet rá ülni, de a megszólaltatásig vannak még egyéb elvégzendő munkák (ledfények, hangfalak, stb.). Ha ezek időben a helyükre kerülnek, akkor várhatóan decemberben a nagyközönség részére is bemutatásra kerül.