2017-10-16 10:29:02

3D nyomtató

2017. őszén a Kisújszállási Telephely gazdagodott egy 3D nyomtatóval.

A gép a tantermünkben kapott helyett, ezzel próbálunk törekedni arra, hogy a jövő forgácsolóinak már ugyanolyan természetes legyen ez a technológia is, mint az alaptantervüket képező többi eljárás.

Ezzel próbáljuk szélesíteni a látáskörüket.

Mivel sokaknak új ez a technológia ezért néhány gondolatban leírnám hogy is zajlik a 3D nyomtatás.

Az ipari termelés alapjai egészen a 20. század végéig két egyszerű eljárásra korlátozódtak; valamely anyag formába öntése vagy megmunkálása.

A 3D nyomtatásban technológiai áttörés az 1980-as évek elejére tehető, bár a térbeli modellezés alapjai jóval korábbra nyúlnak vissza.

A kezdő lökést Charles W. Hull 1983-as felfedezése adta. Hull egy műanyagipari vállalatnál dolgozott, melynek fő profilja a bútorelemekre UV fény segítségével műanyag réteg felhelyezése volt.

felismerte, hogy ezekből az elemekből akár több ezret is egymásra helyezhetne, a megfelelő rétegparaméterek számítógépes meghatározása segítségével pedig végül összefüggő térbeli alakzatot nyerhet.

Szabadalmát 1986-ban jegyeztette be.

A 3D nyomtató gépek közös jellemzője, hogy az alapanyag tekercseken 3 mm vagy 1,73 mm átmérőjű szál formában áll rendelkezésre. Ezt a szálat húzza be egy léptető motor az extrudáló fejbe, ahol 200 Celsius körüli hőmérsékleten megolvasztja és kipréseli a néhány tized milliméteres fejen.

Ez az olvadék amint kijut a szerszámból, lehűl, a vízszintes rétegek így ragadnak egymáshoz.

A nyomtató működése alapvetően nem túl bonyolult. A munkaasztal 1 dimenzióban és 2 irányban képes elmozdulni. Z+ Z-

Az extrudáló fej, amely a nyomtatást végzi 2 dimenzióban, összesen 4 irányban mozog Y+X-Y+Y-

A nyomtató stepper motorokkal van felszerelve, így a pozícionálás nem túl pontos. Közel 0,1 mm

Nyomtatásra alkalmas a gép önmagában is, viszont memóriájában nem tudunk adatokat tárolni, ezért külső adathordozó szükséges. A másik lehetőség amikor pc-vel öszekötve használjuk a nyomtatót.

A 3D nyomtatók felhasználási területe egyenlőre még nem túl széleskörű, viszont hatalmas lépésekben fejlődik a technológia, és várhatóan alkalmazni lehet többek között az orvosi szerszámok, segédeszközök gyártásában, finom alkatrészek gyártásában, illetve az űrközpontok elengedhetetlen alkatrészgyártási technológiája lehet. Egyenlőre azonban ennek a technológiának elsődleges felhasználási területe a prototípus gyártás. A prototípust alapvetően ezelőtt leginkább emberi kéz gyártotta. Azon viszont változtatni nehéz, vagy nem is lehet. A 3D nyomtatás előnye, hogy az objektum kinyomtatása előtt tervező programban van lehetőség bármit változtatni, így a már kinyomtatott prototípus biztosan megfelel az elvárásoknak. a másik előny, hogy tökéletes duplikálásra alkalmas, hiszen számítógép vezérelt rendszerről van szó.